01.03.2023

6 redenen waarom complimenten belangrijk zijn

Vandaag is het complimentendag en dat mag niet zomaar voorbijgaan. Bij Tecjobz vinden we het geven van complimenten en dus onrechtstreeks ook motivatie heel belangrijk. Zo belangrijk dat het geven van complimenten op de laatste A-Day centraal stond. Maar waarom zijn die complimenten nu zo belangrijk?

Waarom complimenten geven ?

1. Het geeft je (opnieuw) motivatie

“Goed bezig, doe zo voort.” of “We zijn zeer tevreden van je werk.” zijn complimenten waar je niet enkel over naar huis kan schrijven, maar ook die je motiveren om succesvol te blijven in je job. Ze geven je voldoening over je afgeleverde werk. Gebrek aan waardering is de nummer 1 reden waarom werknemers ontslag nemen of relaties op de klippen lopen. Dus complimenten geven is de boodschap!

2. Goed voor je humeur

Het geven van complimenten heeft een positief effect op zowel onze mentale als lichamelijke gemoedstoestand. Die persoon gaat zich automatisch beter in zijn vel voelen. Net zoals wanneer je toont dat je om iemand geeft. Je voelt je geliefd en gewaardeerd voor wat je doet.

En ja, dat is bewezen. Door Arjan Non van de Universiteit Maastricht en Robert Dur van de Erasmus Universiteit. Klinkt fancy, toch?

3. Geef nu toe, hoe lang duurt het?

“Mooi werk geleverd deze week, proficiat!”, is snel gezegd. Kort, krachtig en effectief. Dus verschuil je niet langer achter het meest klassieke excuus en maak er werk van.

4. Gratis?

Je komt vandaag de dag niet vaak dingen meer dingen tegen die gratis zijn. Een compliment daarentegen is dat wel. Reden te meer om er zo veel mogelijk te geven én te krijgen.

Als we dan toch in cijfers gaan denken, moeten we toegeven dat complimenten geven eigenlijk niet gratis is. Door je werknemers complimenten te geven op hun werk, gaan ze zich beter voelen én (nog) beter presteren. Goede prestaties resulteren in een goed draaiend bedrijf en dus ook goede cijfers.

5. Het is goed voor je relaties

Mensen bekijken je op een positievere manier omdat ze bij het geven van een compliment blij worden. Ze linken daardoor jou en jouw communicatie aan positive vibes en zullen sneller naar je toe komen om een babbeltje te slaan of hun hart te luchten. Dat kunnen de empaten bij Tecjobz zeker beamen.

6. Complimenten zorgen voor meer werkgeluk

Niet enkel in je privéleven werken complimenten goed, ook op het werk zijn ze van groot belang. Het is opnieuw bewezen dat in bedrijven waar vaak complimenten gegeven worden op de prestaties van collega’s, de collegialiteit hoger is en minder ziekteverzuim is.

Let wel op! Complimenten naar het team is niet hetzelfde als een persoonlijk compliment. Ook al maakt iemand deel uit van dat team, toch nemen ze dit compliment vaak niet persoonlijk op. Zeker in het geval van grote teams is dit van toepassing. Een persoonlijk compliment neem je sneller mee naar huis en vertel je aan je vrienden/familie. Kortom, daar stoef je mee 😉. Dat is dan ook meteen goede reclame voor je bedrijf.

 

Bij Tecjobz geven we elkaar dagelijks de allerliefste complimentjes. Niet enkel vanuit de founders Liselotte en Davy, maar ook de collega's onderling. We hebben dan ook de tofste bende ooit 💪

Laten we nu toevallig ook #hiring zijn: https://www.tecjobz.be/nl/werk...